Σύνδεσμος Μελισσοκομικών Συλλόγων2018-12-11T14:10:43+00:00

Project Description

Σύνδεσμος Μελισσοκομικών Συλλόγων

Το ραντεβού αντιπροσωπείας τον 14 μελισσοκομικών συλλόγων στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης πήγε πολύ καλά.(ευχαριστούμε για την φιλοξενία το ΥΠΑΑΤ)

Ζητήσαμε την ανασύσταση της εθνικής διεπαγγελματικής μελιού, την ξεχωριστή υπαγωγή ΟΧΙ μαζί με τους κτηνοτρόφους, συζητήθηκε πολύ διεξοδικά το προσχέδιο του νέου συνδικαλιστικού νόμου, δώσαμε να καταλάβει στον υπουργό ότι επαγγελματίες και ερασιτέχνες πρέπει να είμαστε μαζί και δεν πρέπει να αποκλειστεί ΚΑΝΕΙΣ.

Να αξιολογηθούν σωστά οι δομές που χρηματοδοτούνται από το μελισσοκομικό πρόγραμμα, την δημιουργία εργαστηρίου αναφοράς για το μέλι και συγχρόνως να εξοπλιστούν κατάλληλα τα ελληνικά εργαστήρια ΜΑΙΧ ΓΠΑ ΑΠΘ κτλ. για να μην γίνονται οι αναλύσεις στο εξωτερικό πχ. στην Γερμανία (τα δικά μας πρέπει να στηρίξουμε) να μπουν οι ζυγαριές κυψελών στο πρόγραμμα.

Ενα θέμα σοβαρό επίσης που ζητήσαμε είναι όπως δίνεται στους κτηνοτρόφους ενίσχυση ανά ζώο, να δίνεται ΚΑΙ στους μελισσοκόμους ενίσχυση ανά κυψέλη για την προσφορά μας όσον αφορά την επικονίαση, (περισσοτερο μέσα από αυτήν την ενίσχυση επιβραβεύεται και αναγνωρίζεται η ΑΞΙΑ της ΜΕΛΙΣΣΑΣ μια πράξη συμβολική με πολύ ουσία) κάτι που το επισημαίνει και η Ευρωπαϊκή Ενωση στην οδηγία της προς τα κράτη μέλη και το θεωρεί υψίστης σημασίας.

Ενα ακόμα σοβαρό θέμα που συζητήθηκε είναι η δυνατότητα να δίνεται το δικαίωμα στους μελισσοκόμους να πουλάνε κάποια ποσότητα στην περιφέρεια τους η περιφερειακή ενότητα (εμείς προτείναμε να είναι και πέρα της περιφέρειας η περιφερειακής ενότητας) χωρίς να έχουν άδεια συσκευαστηρίου 852/2004 (εννοείται σε κατάλληλους χώρους). Άλλωστε ποιος μπορεί να ισχυριστεί πως ο μελισσοκόμος ρυπαίνει αφού δεν έχουμε κατάλοιπα ζωικής προέλευσης όπως οι κτηνοτρόφοι.

Τα σεμινάρια του ΕΛΓΟ να γίνονται χειμώνα και όχι το καλοκαίρι,να δοθεί μέρος του προγράμματος για την χλωρίδα,να προχωρήσει επιτέλους το σήμα για το Ελληνικό μέλι,έλεγχο στις μελισσοτροφές μέτρα για τούς ψεκασμούς και πολλά άλλα ακόμα (όπως αξιολόγηση του έργου των εποπτών μελισσοκομίας, ανάδειξη των χαρακτηριστικών των αμιγών μελιών) που θα παραδοθούν με πλήρη φάκελλο στον υπουργό.

Δεσμευτήκαμε απο την πλευρά μας να έχουμε συνεχή επαφή με το υπουργείο για προχωρήσουν επιτέλους θέματα που η διοίκηση της ΟΜΣΕ τα προσπερνά σφυρίζοντας αδιάφορα. Εξετάζουμε δε την περίπτωση επίσης να στελεχωθεί η κτηνιατρική σχολή Καρδίτσας με τμήμα μελισσοκομίας και πλήρες εργαστήριο προκειμένου να μπορέσουν μελισσοκόμοι του νομού αλλά και των γύρω νομών να βοηθηθούν με αναλύσεις,εξετάσεις κλπ. Σημειωτέον ότι οι φοιτητές σήμερα κάνουν 6 ώρες ολόκληρη την χρονιά μόνο μελισσοκομία. Είναι ίσως καιρός πιά να σταματήσουν να ασχολούνται μόνο με σκύλους, μοσχάρια, πρόβατα κλπ. και να ασχοληθούν και με την μέλισσα.

Συντάκτης: Αρης Γαλιατσάτος, πρόεδρος ΜΣ Καρδίτσας

Load More Posts