Πρώιμη Ανάπτυξη – Χειρισμοί – Μεταφορές

//Πρώιμη Ανάπτυξη – Χειρισμοί – Μεταφορές
Πρώιμη Ανάπτυξη – Χειρισμοί – Μεταφορές2018-12-20T23:19:22+00:00

Project Description

Πρώιμη Ανάπτυξη – Χειρισμοί – Μεταφορές

ΜΜετά από σχετική συζήτηση που έγινε στην ομάδα του facebook με θέμα “Μεταφορά μελισσοκομείου από Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα στη Νότια” παραθέτουμε μερικές από τις απόψεις, σενάρια και χειρισμούς που συζητήθηκαν. Επειδή οι εκδοχές και τα σενάρια είναι πολλά θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε μερικά μόνο από όσα συζητήθηκαν από εμπειρίες μελισσοκόμων. Τίποτα δεν είναι απόλυτο, υπάρχουν 1002 ακόμη διαφορετικοί χειρισμοί. Σας μεταφέρουμε μόνο αυτά στα οποία συμφώνησαν οι περισσότεροι.

ΑΙΤΙΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ
Ας αναφέρουμε ενδεικτικά τους πιθανούς λόγους που μπορεί κάποιος να κάνει μια τέτοια μετακίνηση:

 • Για να μπορέσουν τα μικρά μελίσσια (2-3 πλαισίων) να δημιουργήσουν γόννους και να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του χειμώνα.
 • Για πρώιμη ανάπτυξη ώστε να μπορέσουμε να ετοιμάσουμε μελίσσια για μια πρώιμη ανθοφορία (Πορτοκαλιά, Ανοιξιάτικο Ρείκι κα) .

ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Στην πρώτη περίπτωση θα χρειαστεί να τα μεταφέρουμε Νότια Ελλάδα τέλος Νοεμβρίου και να τα πάρουμε για κάποια πρώιμη ανθοφορία αρχές Μαρτίου με αρχές Απριλίου (ανάλογα την ανθοφορία που θέλουμε να εκμεταλλευτούμε), ενώ στην δεύτερη αρχές Ιανουαρίου και να τα πάρουμε πάλι περίπου την ίδια εποχή.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΡΩΙΜΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
Για την δεύτερη περίπτωση οι επιλογές που έχουμε είναι (σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες):

 • Να πάμε τα μελίσσια για πεύκο στην Θάσο ή στην Β. Εύβοια αρχές Απριλίου. Σε αυτή την περίπτωση όμως είναι μεγάλος ο κίνδυνος να μην έχουμε σύμμαχό μας το καιρό και να πιάσει κρύο. Τί θα κάνουμε;
 • Αφήνουμε τα μελίσσια Νότια για να εκμεταλλευτούμε την νομή της Πορτοκαλιάς. Να σημειώσουμε εδώ ότι η Πορτοκαλιά θέλει ιδιαίτερους χειρισμούς.
 • Να μετακινήσουμε τα μελίσσια από Νότια στην αμυγδαλιά στην Κεντρική και βόρεια Ελλάδα που είναι και η πρώτη κύρια ανθοφορία.

ΠΟΙΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ
Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι δεν αξίζει να μεταφέρουμε μεγάλα μελίσσια 8-10 πλαισίων για να εκμεταλλευτούμε μια πρώιμη νομή διότι τα έξοδα είναι πολλά και δεν μας συμφέρει. Θα ήταν προτιμότερο αυτά τα μελίσσια να παραμείνουν Βόρεια Ελλάδα διότι προλαβαίνουν να αναπτυχθούν και με σωστούς χειρισμούς να μπουν σε μια πρώιμη νομή που θα επιλέξουμε. Τα μελίσσια λοιπόν που αξίζει να κατεβάσουμε είναι:

 • Μελίσσια με τα οποία έχουμε εκμεταλλευτεί το φθινοπωρινό πεύκο, δεν έχουν καθόλου γόννους, είναι 2-3 πλαισίων και δεν υπάρχει κάποια νομή(κουμαριά, φθινοπωρινό ρείκι) για να τα βάλουμε να γοννέψουν γιατί έχουμε βγει πολύ αργά από τα πεύκα οπότε είναι σχεδόν αδύνατο να επιβιώσουν μέσα στο χειμώνα. Μελίσσια που θα βγουν νωρίς από τα πεύκα και έχουμε μπροστά μας ανθοφορίες για να γοννέψουν και να προετοιμαστούν για το χειμώνα δεν αξίζει να γίνουν μεταφορά. Τα μελίσσια αυτά μπορούν να ξεκινήσουν από νωρίς το φθινόπωρο την ανάπτυξη για να μπουν στο χειμώνα δυνατά, ώστε να μπορέσουμε να τα εκμεταλλευτούμε σε ανοιξιάτικες νομες
 • Παραφυάδες που δημιουργήσαμε το φθινόπωρο και λόγω καιρού δεν πήγαν καλά κάποιες ανθοφορίες(Κισσός, φθινοπωρινό ρείκι, κουμαριά) και δεν μπόρεσαν να αναπτυχθούν.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Ποιά είναι λοιπόν τα βασικότερα προβλήματα ενός τέτοιου χειρισμού:

 • Έξοδα μεταφοράς
 • Θεραπείες, τροφοδοσίες που σημαίνει επιπλέον μετακινήσεις.
 • Καιρός

ΕΞΟΔΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ
Για να υπολογίσουμε τα έξοδα ενός τέτοιου χειρισμού είναι δύσκολο διότι υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές. Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές από αυτές:

 • Το διάστημα παραμονής μας.
 • Τα έξοδα μετακίνησης του φορτηγού (άλλα κοστολόγια για ένα φορτηγάκι 3.5 τόνων και άλλα για ένα φορτηγό άνω των 8 τόνων).
 • Οι επισκέψεις που θα κάνουμε για θεραπείες, τροφοδοσίες και χειρισμούς ανάπτυξης.
 • Ο καιρός(άλλο να μας βοηθήσει και να κάνουμε ανάπτυξη με ελάχιστη τροφοδοσία και άλλο να αναγκαστούμε να τροφοδοτήσουμε πολύ)

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό αναφέρουμε ότι τα κοστολόγια για ένα μελισσοκομείο της τάξης των 800 -1000 μελισσών τα έξοδα είναι από 10000€ και μπορεί να φτάσουν και 15000€.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Συμπεράσματα δεν θα μπορούσαμε να βγάλουμε εύκολα διότι είναι πάρα πολλοί οι αστάθμητοι παράγοντες. Θα μπορούσαμε όμως να θέσουμε ορισμένους προβληματισμούς σε σχέση με μια τόσο δαπανηρή κίνηση:
Θα ήταν μήπως προτιμότερο να εκμεταλλευόμαστε ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές ανθοφορίες ούτως ώστε να προλαβαίνουμε να ετοιμάσουμε το φθινόπωρο τα μελίσσια καλύτερα για τον χειμώνα; Αν λοιπόν δεν βάλουμε μελίσσια στο πεύκο μέχρι αργά το φθινόπωρο δεν θα έχουμε και την ανάγκη να τα κατεβάσουμε Νότια.

Τέλος να σημειώσουμε κάτι που έχουν παρατηρήσει οι περισσότεροι επαγγελματίες συνάδελφοι. Μη ξεχνάμε ότι είναι πολύ σημαντικό για την μέλισσα να μπαίνει για κάποιο χρονικό διάστημα σε διάπαυση. Επειδή αυτό το χρονικό διάστημα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα είναι μεγαλύτερο, έχει παρατηρηθεί από πολλούς συναδέλφους ότι μελίσσια που ξεχειμωνιάζουν Βόρεια έχουν πολύ καλύτερες αποδόσεις στις πρώιμες νομές της άνοιξης λόγω του ότι είναι πιο ξεκούραστα.  

Μπορείτε να ανατρέξετε στην σχετική συζήτηση της ομάδα κάνοντας κλικ εδώ για να πείτε και εσείς τις δικές σας εμπειρίες

Η διαχειριστική ομάδα της Beeλογική

Load More Posts