ΑΡΝΗΣΗ – του Αλέξανδρου Γκουσιάρη να συμμετέχει σ αυτή την ΟΜΣΕ

/ΑΡΝΗΣΗ – του Αλέξανδρου Γκουσιάρη να συμμετέχει σ αυτή την ΟΜΣΕ
ΑΡΝΗΣΗ – του Αλέξανδρου Γκουσιάρη να συμμετέχει σ αυτή την ΟΜΣΕ2019-02-26T18:22:51+00:00

Project Description

ΑΡΝΗΣΗ – του Αλέξανδρου Γκουσιάρη να συμμετέχει σ αυτή την ΟΜΣΕ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

ευχαριστώ για την ενημέρωση.

Από τον Σεπτέμβρη, που ο κύριος Παλαιοκώστας παραιτήθηκε, υπήρχε στην άκρη του μυαλού μου το ερώτημα: τι θα κάνω όταν με καλέσετε να αναπληρώσω την θέση του. Παρόλο που ο χρόνος των τριών μηνών έμοιαζε αρκετός, τελικά χρειάστηκα ακόμη 10 μέρες, για να το παιδέψω λίγο ακόμη, ώστε να μην πάρω λάθος απόφαση.

Συνοπτικά:

 • Σκέφτηκα την συμμετοχή μου στις διάφορες διαδικασίες της Ομοσπονδίας μας, χωρίς να είμαι σε κανένα οργανό της, από την εποχή της ιδρυσής της. Με τον συγχωρεμένο τον Κράγια, μιλούσα στο τηλέφωνο, και ας διαφωνούσαμε.
 • Έδωσα φωτογραφίες μου σε εκθέσεις προβολής της Ομοσπονδίας μας, τις οποίες χρησιμοποιεί ακόμη, και ορθώς.
 • Συμμετέχω στην λίστα συναδέλφων της Οδικής Μελισσοκομικής Βοήθειας, και την υποστηρίζω θερμά.
 • Έπαιξα ενεργό μέρος στην διοργάνωση του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου στο ΣΕΦ, σαν μέλος της οργανωτικής επιτροπής, παρόλο που διαφωνούσα με τον χρόνο διεξαγωγής. Συχνή επικοινωνία, και επισκέψεις στα γραφεία της Ομοσπονδίας μας για την διοργάνωση. Η συνεργασία μου με την Αγλαΐα, την Ευαγγελία, την Κατερίνα άψογες. Αυτές βγάλαν την δουλειά. Εκτός του Ντούρα, δεν είδα κανέναν του ΔΣ, να ασχολείται, γι αυτή την μεγάλη γιορτή του κλάδου μας, που εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, δεν έπρεπε να γίνει στο ΣΕΦ, κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ. Και για να κάνω σαφές τι εννοώ, να ξαναπώ την αποψή μου: Στο Φεστιβάλ, πρέπει να γίνονται μόνο ενημερωτικές ομιλίες προς τους καταναλωτές, και όχι μελισσοκομικά συνέδρια. Το επιτυχημένο (και μακάρι να πάει καλύτερα) Φεστιβάλ Μελιού, που οργανώνεται από μια ιδιωτική εταιρεία, με τα ανάλογα κέρδη φυσικά, υπάρχει για να πουλιέται μέλι, γύρη, κ.λπ. στους καταναλωτές, υπάρχει για να δείχνουν οι κατασκευαστές την δουλειά τους και τις λύσεις που προσφέρουν, υπάρχει για να βλέπουμε τις λύσεις αυτές στα προβλήματα παραγωγής μας, και υπάρχει για να συνειδητοποιούμε τι γίνεται με τον ανταγωνισμό (ετικέτες συναδέλφων, παρουσιάσεις, τιμές κ.λπ). Όλα μαζεμένα. Κοινός νους. Στο τελευταίο συνέδριό μας στο ΣΕΦ, «κυνηγούσαμε» τους μελισσοκόμους να μπούνε στην αίθουσα του συνεδρίου, για να μην γίνουμε «ρεζίλι» στους ξένους εισηγητές τουλάχιστον.
 • Συμμετείχα με παρουσίαση στο 5ο Συνέδριο, με θέμα αμιγώς μελισσοκομικό, καθώς και σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τις εξαγωγές.
 • Συμμετείχα με παρουσίαση στο ιστορικό συμπόσιο της Σύρου, με θέμα που αναδείκνυε τον ρόλο του μελισσοκόμου διαχρονικά. Συμπόσιο που υποστήριξε τα μάλα η ΟΜΣΕ.
 • Προσπάθησα επανειλημμένως να βρεθεί μια λύση στην κόντρα της Ομοσπονδίας μας με τον επιστημονικό κόσμο. Τα e-mails μου προς τον Ντούρα, υπάρχουν φαντάζομαι στα αρχεία μας, και μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτά.
 • Μετά από πρόταση της ετήσιας συνέλευσης του 2017, μαζί με τον κύριο Μπέλλο προσπαθήσαμε να ανοίξει μια συζήτηση για την επάνοδο του συλλόγου Θεσ/κης και Έβρου στην Ομοσπονδία μας. Δεν τα καταφέραμε. Ήρθε και η άνοιξη ωστόσο ...
 • Σε όλα τα σεμινάρια προτρέπω τους μελισσοκόμους να γραφτούν και στα δύο μελισσοκομικά περιοδικά της χώρας, έστω και ανά ομάδες.
 • Δεν κατηγόρησα ποτέ τον Ντούρα για τις ατυχείς δηλώσεις του στην εφημερίδα της Λάρισας, γιατί γνωρίζω ότι οι λέξεις παραποιούνται σε συνεντεύξεις. Σαν ΔΣ όμως θα έπρεπε να διαλαλήσετε με πάθος το ορθό, για να φύγει η «ρετσινιά» από τους μελισσοκόμους. Να αντιδράσουμε και να γίνουν διευκρινήσεις. Γι αυτό η λειτουργία μιας συλλογικότητας προστατεύει τον κλάδο. Αποτρέπει τις λέξεις του ενός, που μπορεί να παρεξηγηθούν ή να μην αναφερθούν έτσι που να επιδέχονται παρερμηνείες.
 • Στις τελευταίες εκλογές δήλωσα στην ομιλία μου πολλές φορές, ότι δεν μπορώ να αναλάβω ενεργή διοικητική θέση στο ΔΣ, λόγω φόρτου εργασίας, αλλά μπορώ να βοηθάω στην επεξεργασία ιδεών και προτάσεων. Όπως ακριβώς κάνω χρόνια τώρα, όποτε και να μου ζητηθεί, για το καλό του κλάδου μας.
 • Ο πρωτοβάθμιος συλλογός μου, μαζί με μερικούς ακόμη, αμφισβητεί δικαστικά την ορθότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν κατά τις τελευταίες εκλογές. Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί, αλλά μέχρι τότε οφείλω να σεβαστώ τους ανθρώπους που με επέλεξαν, για την αντιπροσωπευσή τους.
 • Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να συνταχτώ με συναδέλφους, που στέλνουν διχαστικές επιστολές διαγραφών, και απειλών, για την συμμετοχή συλλόγων σε ομάδες εργασίας και δράσης, που στόχο έχουν την εύρεση λύσεων στα χρόνια προβλήματα του κλάδου. Ο γιατρός, μου συνέστησε να κινούμαι μακριά από φασιστικές συμπεριφορές, λόγω αρτηριακής πίεσης.
 • Έχω δηλώσει πάρα πολλές φορές, γραπτώς (σε άρθρα) και προφορικώς (σε συνέδρια, σεμινάρια) ότι η Ομοσπονδία μας, πρέπει να είναι μία, πολυσυλλεκτική και με ένα πλουραλιστικό ΔΣ.
 • Ποτέ, ούτε μια φορά, δεν υποστήριξα την διάλυση της Ομοσπονδίας μας, και δεν συμμετείχα σε διαδικασίες που υποστήριζαν την άποψη αυτή.
 • Τα editorials (εντιτόριαλς) που προέτρεπαν τους μελισσοκόμους να μην συμμετάσχουν σε ημερίδες και συνέδρια που συνδιοργάνωναν επιστήμονες, πληγώσανε θανάσιμα τον κοινό νου μου. Πως είναι δυνατόν; Με ξεπερνάει.
 • Ας ασχοληθούν νέοι άνθρωποι, που κατέχουν την τεχνολογία και την ευκολία στις χρήσεις της, ώστε να γίνουν αποτελεσματικότερες οι συλλογικές διαδικασίες της Ομοσπονδίας μας. Να δώσουμε χώρο στους νέους (όχι απαραίτητα ηλικιακά), στις φρέσκιες ιδέες, στην όρεξή τους για εργασία οραματική, αλτρουιστική, και όχι φονταμενταλιστική προς το διαφορετικό. Ο κύριος Παλαιοκώστας παραιτήθηκε 17 Σεπτεμβρίου 2018. Προφανώς δεν πρόλαβε το ΔΣ του φθινοπώρου (αν έγινε), οπότε στο ΔΣ του χειμώνα, έγινε δεκτή η παραιτησή του, και μου ανακοινώθηκε η αναπλήρωση της θέσης. Τρεις (3) μήνες μετά. Καλά είναι, σε μια εποχή που με skype (σκάιπ) και βιντεοκλήσεις εργάζεται ένα μεγάλο μέρος των σύγχρονων οργανισμών. Εμείς στην Ομοσπονδία μας, περιμένουμε την δια ζώσης συνάντηση στο Φεστιβάλ. Ρομαντικό.
 • Ας ασχοληθούν νέοι άνθρωποι, για να υπερνικήσουν την αδράνεια ή την δυσλειτουργία του ΔΣ σε αποφάσεις της ΓΣ της Ομοσπονδίας μας, όπως αυτή του ψηφίσματος για τους ψεκασμούς που κατέθεσε ο ΚΗΦΗΝΑΣ, και που αναφερόταν σε συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης.
 • Μετά την τραυματική εμπειρία μου, στην μέχρι τώρα σύντομη ενασχόλησή μου με τα συνδικαλιστικά, έχω αποφασίσει να μην ξανασχοληθώ. Υπάρχουν καλύτεροι από μένα στην διαχείριση των «κοινών» του κλάδου μας. Αυτό εξάλλου φάνηκε και στις εκλογές (ακόμη και αν η Δικαιοσύνη αποφανθεί ότι δεν είναι νομότυπες). Οι πολλοί αποφάσισαν, ποιοι είναι οι καλύτεροι για την εκπροσώπησή μας, που είναι οι ίδιοι και των προηγούμενων ετών. Όλα βαίνουν καλώς. Η δικιά μου άποψη ωχριά στην άποψη των πολλών. Οι λίγοι των πολλών, καθορίζουν καλύτερα από τον ένα, σε ότι αφορά στα «κοινά» ή αν μη τι άλλο, έχουν κοινή οπτική.
 • Θα συνεχίσω να προσφέρω στην μελισσοκομία μας, με τρόπο που με κάνει χαρούμενο. Όταν περισσεύει η χαρά και ξεχειλίζει, μοιράζεται. Ποτέ δεν έκρυψα γνώσεις από κανέναν. Σεμινάρια, ημερίδες, συνέδρια, τηλέφωνο, e-mails, fb. Δεν υπάρχει μελισσοκόμος που να ισχυριστεί ότι δεν απάντησα με ειλικρίνεια σε ερωτησή του. Θα συνεχίσω, όπου κρίνω ότι μπορώ να ακουστώ, να βοηθήσω, να προσαρμοστώ, σε ένα περιβάλλον (φυσικό και κοινωνικό) που αλλάζει ραγδαία, σε βάρος της μέλισσας και του ανθρώπου.
 • Οι συλλογικότητες είναι αποτελεσματικές, όταν οι άνθρωποι που συμμετέχουν, έχουν λύσει τα ατομικά τους θέματα (δεν εννοώ βιοποριστικά), και υπάρχουν καθαροί κανόνες λειτουργίας και συνύπαρξης. Όταν οι άνθρωποι εισχωρούν σε συλλογικότητες για να λύσουν τα ατομικά τους προβλήματα, όχι μόνο δεν προωθούν λύσεις των κοινών προβλημάτων, αλλά δημιουργούν καινούργια με την απραξία τους ή κατά το δοκούν.
 • Μια επικαιροποιημένη, υπερρεαλιστική ποιητική περιγραφή, των παραπάνω, θα μπορούσε να είναι το εξής: … Θάνος, Καλαπούτης, Μαυρουπλάκης, Ντούρας, Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, Πανέτας, Παπαστεργίου, Πασχάλης, Σεντεμέντες, Τρουλλίδης, Χαλακατεβάκης… Θάνος, Καλαπούτης, Μαυρουπλάκης, Ντούρας, Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, Πανέτας, Παπαστεργίου, Πασχάλης, Σεντεμέντες, Τρουλλίδης, Χαλακατεβάκης…
 • Οφείλω να αναγνωρίσω και να ευχαριστήσω για την προσφορά προσωπικού χρόνου των μελών του ΔΣ, για το καλό της Ομοσπονδίας μας, ανεξαρτήτως αν αμφισβητώ την αποτελεσματικότητα και την ιεράρχηση του έργου σας. Υποψιάζομαι ότι ο χρόνος που διατέθηκε από τα μέλη του ΔΣ, είναι διασπαρμένος σε όλο το εύρος μέτρησης. Από καθόλου έως πολύ.
 • Αν πραγματικά σας ενδιαφέρει ο πλουραλισμός στην Ομοσπονδία μας, και δεν αναφέρεται απλά σε μια αισθητική, ξύλινης γλώσσας ατομικών συμφερόντων και τσιφλικιών, θα περίμενα η επιστολή μου αυτή, καθώς και του κυρίου Παλαιοκώστα, να δημοσιευτούν στο περιοδικό μας. Το περιοδικό της Ομοσπονδίας μας. Το δικό μας δηλαδή.
 • Συγγνώμη για το μέγεθος του κειμένου, αλλά προσπάθησα πολλές φορές να ακουστώ … ματαίως, οπότε μαζευτήκανε πολλά.

Συμπερασματικά:

Δεν μπορώ να δεχτώ την θέση στο ΔΣ της Ομοσπονδίας μας, για λόγους προσωπικούς.

Δεν μπορώ να δεχτώ την θέση στο ΔΣ της Ομοσπονδίας μας, για λόγους συνείδησης.

Δεν μπορώ να δεχτώ την θέση στο ΔΣ της Ομοσπονδίας μας, για λόγους δεοντολογίας.

Δεν μπορώ να δεχτώ την θέση στο ΔΣ της Ομοσπονδίας μας, για λόγους ιστορικούς.

Δεν μπορώ να δεχτώ την θέση στο ΔΣ της Ομοσπονδίας μας, για λόγους φιλοσοφικούς.

Δεν μπορώ να δεχτώ την θέση στο ΔΣ της Ομοσπονδίας μας, για λόγους πολιτικούς.

Δεν μπορώ να δεχτώ την θέση στο ΔΣ της Ομοσπονδίας μας, για λόγους αισθητικούς.

Για όλα τα παραπάνω, υποβάλω την παραιτησή μου από την θέση αυτή, σαν πρώτο επιλαχών μέλος του ΔΣ, και σας δηλώνω ότι δεν συμμετέχω στις εργασίες και τις αποφάσεις του ΔΣ της Ομοσπονδίας μας.

Σας παρακαλώ, όπως ακολουθήσετε τις περαιτέρω διαδικασίες που προβλέπονται στο καταστατικό.

Ελπίζω δε, αν μη τι άλλο (γιατί προεικάζω ότι δεν θα το δημοσιεύσετε στο περιοδικό μας), η επιστολή μου αυτή να καταγραφεί στα πρακτικά της Ομοσπονδίας μας, για να βοηθήσουμε τον ιστορικό του μέλλοντος, στην αναλυσή του.

Συναδελφικά, ταπεινά και με ειλικρίνεια

Αλέξανδρος Γκουσιάρης

Load More Posts